Уваходныя білеты

    • Для дарослых 2 руб.

    • Для навучэнцаў ССНУ 1 руб. 50 кап.

      Cтудэнтаў ВНУ

      Пенсіянераў

    • Для школьнікаў 1 руб. 20 кап.

    • Для ваеннаслужачых тэрміновай службы бясплатна

      Дашкольнікаў

      Інвалідаў

      Ветэранаў Вялікай Айчыннай вайны

      Дзяцей-сірот

Экскурсіі

  • Аглядная экскурсія (да 25 чалавек) 7,00–10,00 руб.

  • Тэматычныя экскурсіі (да 25 чалавек) 12,00 руб.

  • Тэатралізаваная экскурсія (да 25 чалавек) 15,00 руб.

Замовіць экскурсію

Адукацыя

  • Тэматычныя заняткі (да 25 чалавек) 10,00 - 15,00 руб.

  • Лекцыі (да 25 чалавек) 15,00 руб.

Замовіць навучанне

Іншыя паслугі

  • Прадстаўленне інтэр’ера для фота-відэа здымкі 6,00 руб.

    (да 7 чалавек)

  • Выстаўка (часовая) 10 кап.

    (для ўсіх катэгорый наведвальнікаў)

Экскурсіі ў Музеі Максіма Багдановіча могуць праводзіць толькі штатныя навуковыя супрацоўнікі музея.

Навіны

Ноч у музеі

Маркізет

Якуб Колас «Водгульле»

Беларускія супы

5 красавіка гурманы ўсяго свету адзначаюць Міжнародны дзень супу.

Хто з’яўляецца аўтарам гэтай стравы – невядома. Традыцыя замочваць кавалачкі хлеба ў гарачым адвары вядомая са старадаўніх часоў, а першыя супы з мяса бегемота елі яшчэ 6 тысяч гадоў таму. Слова «суп» паходзіць ад французскага soupe, якое ўтварылася ад познелацінскага suppa – «адвар з замочаным хлебам».

Самы старажытны рэцэпт супу знаходзіцца ў кнізе Апікура, датаванай 4 стагоддзем. Калі хочаце паспрабаваць яго прыгатаваць, вазьміце наступныя інгрэдыенты: аліўкавы алей, мясны фарш, мазгі, пшаніцу, перац, лаўровы ліст, кмен, віно і ферментаваны рыбны соўс.

У Старажытнай Русі супы падзяляліся на бедныя і багатыя. Так, капусту, звараную на мясным булёне з бульбай, бураком, морквай, цыбуляй, фасоляй або грыбамі, называлі «багатай», а капусту на вадзе з цыбуляй – «пустой».

Рэцэпты супоў здзіўляюць сваёй разнастайнасцю. Супы бываюць на вадзе, на булёне, на малацэ, на квасе, на кефіры, на віне, на соку агародніны і нават на аснове шакаладу.

Папулярныя супы беларускай кухні – юшка, жур, грыбны суп, гарохавы суп і інш. Прапануем вам некалькі рэцэптаў традыцыйных беларускіх супоў з камплекту паштовак «Белорусская кухня» (Мінск, 2017) з фондаў Музея Максіма Багдановіча.

Грыбны суп з ячнымі крупамі

Інгрэдыенты: 50 грамаў сушаных грыбоў, 4 бульбіны, 4-5 сталовых лыжак ячных круп, 1 морква, 1 цыбуліна, 50 грамаў сметанковага масла, 2 сталовыя лыжкі смятаны, чорны перац, лаўровы ліст, пятрушка, кроп, соль.

Сушаныя грыбы прамыць, замачыць у халоднай вадзе на 2 гадзіны. Адварыць у падсоленай вадзе. Ячныя крупы паставіць для набухання на 2 гадзіны, затым варыць да гатоўнасці на працягу 30 хвілін. Грыбы і крупы пакласці ў булён, дабавіць нарэзаную кубікамі бульбу, паварыць 15 хвілін, дабавіць пасіраваныя моркву і цыбулю, спецыі. Гатовы суп падаваць са смятанай.

Халаднік па-беларуску

Інгрэдыенты: 800 грамаў шчаўя, 4 бульбіны, 2 свежых агуркі, 100 грамаў зялёнай цыбулі, 2-3 яйкі, 100 грамаў смятаны, 2 гарбатныя лыжкі цукру, лаўровы ліст, соль і перац, 1 сталовая лыжка рубленага кропу.

Нарэзаную кубікамі бульбу адварыць у падсоленай вадзе, дадаць шчаўе, астудзіць. Дробна парэзаць зялёную цыбулю і агуркі, дабавіць рубленае яйка. Суп заправіць цукрам, соллю, перцам. Перад тым, як падаць на стол, дадаць смятану і пасыпаць кропам.

Русалка

Рэжым працы музея

Лазапляценне

Зоська Верас

Ніл Гілевіч

Разьба па дрэву

Кафляныя печы

Аканіцы

Cаломапляценне

Грампласцінкі

«Кніга»

Партрэт

Батык

Вышыванне

Вадзянік

Камода

Лясун

Загадкі і круцігалоўкі

Куток смеху

З гісторыі этажэркі

Шкляныя мухалоўкі

З гісторыі алоўкаў

Конік-качалка

Шчыпцы для цукру

Посуд Кузняцовых

Жабка-попельніца ХІХ ст.

Гісторыя мяккіх цацак

«Венская» мэбля

Васілёк

Падсвечнікі

Газавыя лямпы

Чароўнае люстэрка

Старыя фотаздымкі

«Генерал стала»

Калекцыя А.Карпюка

Artкод. Алексей Карпюк

Госці нашага музея

Віншуем са святамі

Увага! Новы нумар тэлефона!

Адзначым Дзень Маці разам!

Экскурсійны марафон

Ганаровыя госці музея

Адукацыйны семінар